No Stress Christmas - Avagy így készülj a Karácsonyra stressz nélkül


Ha az ember dolgozik, mellette családja van és háztartást vezet, akkor a karácsonyi időszak a meghitt pillanatok és mosolyfakasztó emlékek helyett kész rémálommá változhat. Ebben a bejegyzésben néhány olyan személyes tippet szeretnék megosztani Veletek, amikkel szerintem hatékonyan, de mégis stresszmentesen készülhetünk az ünnepekre, miközben marad idő a kikapcsolódásra és szórakozásra is, hogy az ünnepi időszak valódi értékei se vesszenek el.
Nem is húznám tovább az időt, jöjjön a lényeg! 😊




A karácsonyi időszak szerintem nem csak az ajándékvásárlásról és a készülődésről kell hogy szóljon, hanem arról is, hogy méltóképpen zárjuk le az évet. Szánj időt arra, hogy sorra vedd az év sikereit és kudarcait is. Beszélgess ezekről a családoddal, barátokkal, esetleg töprengj el azon is, hogy min lenne érdemes változtatni a következő évben. Ez szerintem ad egyfajta megnyugvást és segít fejben is lezárni az évet. 
Fontos, hogy az esetleges kudarcokat, be nem tartott fogadalmakat próbáld meg elengedni, ugyanakkor vond le belőlük a tanulságot, hogy a jövőben sikeresen vihesd véghez mait eltervezel, legyen az munkahely váltás, valamilyen életmód váltás vagy akár valamilyen személyes cél, mint a jogosítvány vagy nyelvvizsga megszerzése. 

A lényeg, hogy ne hagyd, hogy elrontsák az év utolsó hónapját azok a dolgok, amik nem úgy sikerültek, ahogy mondjuk januárban, vagy az év első hónapjaiban eltervezted. Sok ember belekergeti magát az év végi depresszióba azzal, hogy csak arra koncentrál, ami rossz volt ebben az évben. Ne önostorozásra használd ezeket a gondolatokat, hanem motivációként a következő évre. 

A másik nagyon fontos és talán ez a legfontosabb tényező, hogy bánj az idővel bőkezűen. Emlékszem gyerekként értetlenül néztem az amerikai filmekben mosolyogva készülődő családokat, az összejöveteleket, a jó kedvű várásló embereket, mert akkoriban szerintem a legtöbb magyar családnál még az volt a divat, hogy a karácsonyi készülődést jó esetben az utolsó héten, de gyakran az utolsó egy-két napban tudták le nagy veszekedések és kiborulások közepette. 

Épp ezért, hogy mindezt elkerüld, kezd el már most a készülődést. 


Tudom, hogy nem mindenkinek életcélja, hogy a lakása csillogjon-villogjon az ünnepekre, de én úgy gondolom, hogy a nagytakarítás, a felesleges holmik kiszortírozása nagyon jó alkalom arra, hogy rákészüljünk a következő évre. A tiszta lakás pedig szerintem mindenki elméjére jó hatással van. 

- Én az ablakpucolást és függönymosást általában már november végén le szoktam tudni, még azelőtt, hogy bármilyen dekorációt vagy égősort felraknék. 

- Általában ezután, szintén még november végén rászánok egy délutánt arra, hogy előkészítem a dekorációkat, égősorokat és mindent, amit a következő hetekben használni szeretnék, legyen az sütikiszúró vagy karácsonyi abrosz. Megnézem, hogy működik e az égősor, elmosom az ilyenkor használt sütő és főző kellékeket, hogy használat előtt már csak át kell törölni, kimosom és kivasalom az abroszokat, stb. Nagyon sok időt spórolok meg ezzel az utolsó napokban. 

- A karácsonyi csomagolópapír, ajándékkísérő kártyák és tasakok és szalvéták beszerzését is szeretem viszonylag korán letudni, amikor még nagy a választék. 

- A dekorálást soha nem egy nap alatt csinálom, hanem rászánok egy hetet november végétől, amikor minden nap kikerül pár dísz, összeáll az adventi koszorú, felkerülnek az ajtó és ablakdíszek. Az égősorokat általában egy hétvégi napok szoktam feltenni, amikor nem kell kapkodni. 

- Az ajándékvásárlást is szeretem viszonylag korán letudni és sosem egyszerre, hanem részletekben. Az utóbbi egy-két évben az ajándékok egy részét már online rendeltem meg. Ez nagyon sok stressztől szabadított meg, mert nem kellett a zsúfolt üzletekben mászkálnom, nem ért csalódás, hogy a keresett terméknek csak hűlt helyét találtam és sok időt is megspóroltam. 

- az ünnepi nagybevásárlást sem egy alkalom alatt szoktam elvégezni. A tartós élelmiszereket, mint például a liszt, porcukor, rizs, stb már hetekkel korábban megveszem és mindig dupla annyival számolok, mint amennyit fel akarok használni, mert mindig közbe jöhet valami. Egy elégetett sütemény, egy elrontott étel vagy egy-két plusz vendég. Így nem kell az utolsó pillanatban a boltokba szaladgálni. A húsokat, zöldségeket, italokat is 1-2 héttel korábban szoktam megvenni, de mindig ügyelek rá, hogy előtte csináljak nekik helyet. Jártam már úgy, hogy egy hétig csak borsó alapú ételeket főztem, hogy a télire eltett borsótól megszabadított fagyasztóba beférjenek a húsok. Soha többé ilyet! 😁


- Ha megveszek egy ajándékot, akkor általában rögtön be is csomagolom, így nem karácsony előtt egy nappal, rosszabb esetben 24-én délután kapkodva, idegösszeomlás közeli állapotban állok neki. 

- A karácsonyi menüt is szeretem időben megtervezni és ha olyan ételt szeretnék elkészíteni, amit korábban még nem próbáltam, akkor általában tartok egy főpróbát is, mert így rutinosabban állok majd neki élesben és ki tudom tapasztalni, hogy például a húsnak kell egy plusz fél óra, vagy a körethez elég fél deci tejszín. 


- Szerintem nagyon fontos, hogy ne vállald túl magad. ne akarj a karácsonyi céges bulira három tepsi macaront készíteni vagy ne keseredj el, ha a pinterestről lelesett hópelyhes cupcake nem úgy fest mint a képen. Keresd az egyszerű, de mutatós megoldásokat. 

- Csak olyan saját készítésű ajándék kivitelezésébe fogj bele, amiről biztosan tudod, hogy meg tudod csinálni. Például ne akarj kötött sálat ajándékozni a párodnak, ha még sosem volt a kezedben kötőtű és ne állj neki éjjeliszekrényt fabrikálni raklapból, ha még egy szövet sem tudsz beverni rendesen. Az ilyen akciókat tartogasd az év más időszakaira, ha pedig már biztos vagy a képességeidben, a következő évben még mindig megcsinálhatod. 
Ellenben ha isteni sós karamellás szószt tudsz csinálni, akkor gyárts le pár üveggel. A kollégák, barátok, a kedvenc postásod biztosan örülni fog neki. Ugyanitt, a saját készítésű ajándékok hozzávalóit szerezd be időben. Kevés az esély rá, hogy az ebayről december elején rendelt díszítőszalag még ebben az évben megérkezik és a ragasztópisztoly is hiánycikk szokott lenni már december elején. Sok stressztől megkíméled magad, ha minden ilyesmit időben beszerzel. 



A munka, a vizsgák és a háztartás vezetése mellett néha nehezen akar jönni az ünnepi hangulat. Ha pedig az ember a háta közepére kívánja az egész karácsonyt, akkor a készülődés is csak nyűg és stressz. Szánj időt arra, hogy ünnepi hangulatba kerülj. Gyújts meg egy illatos gyertyát, hallgass karácsonyi zenét, nézd meg a kedvenc karácsonyi filmedet, menjetek el vásározni, süss a gyerekekkel mézeskalácsot és közben mesélj nekik a gyerekkorod karácsonyairól. Ne úgy gondolj erre az egészre, mint egy gomb, amit bekapcsolsz, elvégre nem robotok vagyunk. van aki már októbertől karácsonyi zenét dúdol, más pedig még december 24-én is inkább nyári meleget vizionál maga elé. 
Ne okold magad, ha esetleg nem várod olyan csillogó szemmel a karácsonyt, mint gyerekkorodban, hiszen  a mindennapi élet problémái mellett néha nehéz kiélvezni az ünnepeket, főleg ha ilyenkor még több teher szakad ránk. De ezekkel az apróságokkal megpróbálhatod feldobni a készülődős napokat is. 

Amikor összecsapnak a fejem fölött a hullámok és úgy érzem, hogy teljes a káosz, engem megnyugtat, ha akár csak az életem egy szegmensébe is rendet tudok tenni. Például decemberben mindig át szoktam pakolni az íróasztalomat, a gardróbomat és a felesleges, de még használható holmikat jótékony célra ajánlom fel. Így nem csak magamnak teszek jót, de valaki másnak is. A ruhákat például a legtöbb családsegítő központban átveszik. Ugyanez igaz például a megunt játékokra is.
A tudat, hogy másoknak segítek nekem mindig nagyon jól esik és nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy jótékonykodjunk, nem csak most, hanem egész évben.
Például a legtöbb állatmenhelyen ilyenkor nagyon örülnek a régi takaróknak és ágyneműknek, hiszen itt a tél és a kutyusok is fáznak.

Ha van a környezetedben olyan idős ember akiről tudod, hogy egyedül él, nincsenek már rokonai, egyedül tölti az ünnepeket, akkor igazán figyelmes cselekedet, ha szánsz rá egy-egy órát, hogy meglátogatod, viszel neki egy kis süteményt vagy apróságot. Neked ez csupán egy órát jelent, neki viszont lehet, hogy az egész ünnep legszebb pillanatai lesznek.

Ezek a dolgok szerintem segítenek abban, hogy a z ember ne érezze úgy, hogy decemberre karácsonyi készülődő-robottá változik. 


Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a pihenés és az "én-idő" se szoruljon háttérbe, hiszen kimerülten tényleg nem lehet kiélvezni a karácsonyt. Naponta legalább egy órát szánj arra, hogy olyasvalamit csinálsz amit szeretsz és ami kikapcsol, legyen az sport, olvasgatás egy bögre kakaó vagy tea mellett, séta, filmezés vagy a családdal töltött idő. 

Ne hagyd, hogy a közösségi média által közvetített hamis csillogás elrontsa a saját karácsonyodat. Ilyenkor elárasztják az Instagramot a tökéletesen feldíszített, szabályos fenyőfák, a designer ajándékok, a gourmet ételkülönlegességek és a beállított fotók. csak azért mert a te fenyőfád picit csálé, vagy mert nem kaptál Chloé táskát a pasidtól, vagy az ünnepi vacsora nem sült homár, hanem a nagyi halászléje, még nem leszel kevesebb. Ne engedd, hogy az Insta sztárok és a közösségi média teljesíthetetlen elvárásokat támasszon eléd. A karácsony pont azért csodálatos, mert minden családnak megvannak a saját szokásai. Nem egy követendő trend vagy egy kötelező gyakorlat. Ha ezt meg tudod érteni, akkor már egy lépést tettél azért, hogy kellemesebben teljenek az ünnepek. 



Szánj elég időt a pihenésre. A sok tennivaló mellett fontos, hogy kipihend magad. Szedj vitaminokat, étkezz kiegyensúlyozottan, hogy elkerülhesd a karácsonyi-náthát, ahogy én hívom. Senki sem szeret betegen, fáradtan készülődni. Érdemes elmenni masszázsra, vagy ha hajlamos vagy a meghűlésre, akkor egy szaunázásra. 
Egy maratoni vásárlós vagy takarítós nap után pedig jutalmazd meg magad egy kis otthoni wellnesszel. Egy relaxáló gyertyafényes fürdő, vagy egy frissítő lábfürdő nagyon jól tud esni a rohangászós hétköznapokon. 



Szerintem ha ezekre a dolgokra odafigyelsz és betartod ezt a néhány tanácsot, akkor sokkal élvezetesebben telnek majd a készülődős napok és jobban tudod értékelni az ünnepi hangulatot is. A karácsonyi készülődés nem kell, hogy verseny legyen. Senkinek sem kell bizonyítanod semmit.
Egy kis tervezéssel, átgondoltsággal kiegyensúlyozottan is végig lehet csinálni ezt a hónapot, miközben jut idő a boldog és értékes pillanatokra is. Azokra, amiket nem tudsz megvásárolni egy boltban sem és amiket nem lehet lekoppintani a Pinterestről.

Képek: Pinterest

Ti hogy szoktátok túlvészelni az év utolsó hónapját? Vannak hasonló tippeitek, amikkel meg lehet könnyíteni  a készülődés folyamatát? 

Megjegyzések

  1. A képek sajátok, vagy vannak valahonnan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy a bejegyzés végén is feltüntettem, a Pinterestről vannak. :)

      Törlés
    2. Kár, hogy nem lehet fotót küldeni kommentben. Az a két szó sajnos csak utólag került oda. Másoknak hazudhatsz, magad elől viszont nem bújhatsz el. Abszolút hiteltelen vagy ezután a KAMU után.

      Törlés
    3. Kedves Névtelen! A bejegyzést vasárnap írtam meg, azóta nem szerkesztettem bele, automatikusan tettem közzé. Sajnálom, hogy mielőtt belém akartál kötni ez elkerülte a figyelmedet, így most ilyen kicsinyes módon próbálsz kötekedni. Szebb napokat!

      Törlés
  2. Szia Anna! Nagyon tetszett a poszt, hasznos, es elgondolkodtato. Nagyon szeretem a bejegyzeseidet ;) Nori

    VálaszTörlés
  3. Én fél háromkor néztem meg, mert épp a buszomra vártam és igenis ott volt hogy honnan vannak a képek. Ahogy Anna összes Weekly bejegyzésében is. A kedves Névtelen csak irigy és rosszmájú.

    A bejegyzés nagyon hasznos volt. Én is hasonló módon igyekszem készülődni, igaz a bevásárlóközpontokat sosem úszom meg kiborulás nélkül de ez én tömegundorom miatt van.

    Legyen még több ilyen bejegyzés a Névtelennel meg ne foglalkozz!

    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!

      Köszönöm, tervezek még hasonló bejegyzéseket december hónapban is. :) Válaszoltam az emailedre, elnézést, hogy csak most volt időm végigolvasni, remélem még időben voltam a válasszal.

      Törlés
  4. Legalább ne lennél annyira amatőr, hogy ugyanarról az eszközről még "névtelen" kommenteket is gyártasz magadnak, mintegy alátámasztva, hogy ezek az összelopkodott bejegyzések mennyire jók... de te tudod, meddig járatod még magad, kedves Anna...
    u.i. a pinterest és társai az nem forrásmegjelölés :D mivel a pinterest, google, weheartit és társai nem a kép készítői :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármi is a gond, remélem ezáltal megkönnyebbült kicsit a lelked! :) A vitát itt részemről lezártnak tekintem.
      A Névtelen kommentálás opció, amit te is oly előszeretettel használsz azért él a blogon, mert a Marikához hasonló olvasók csak így tudnak hozzászólni a bejegyzésekhez. Ő egyébként évek óta rendszeres olvasó és kommentáló a blogomon.
      Ha zavarnának a hozzád hasonló trollok nyilván letiltanám ezt a funkciót, de akkor neki sem lenne lehetősége írni a bejegyzésekhez, Neked pedig szintén nem lenne rá módod, hogy ezen a felületen kiélhesd a frusztrációidat!

      Szép estét és kellemes hétvégét! :) <3

      Törlés
  5. amióta a kereskedelemben dolgozok, nekem elveszett a "karácsony szelleme". az előtte lévő napokban állandó hajtás, sokszor 12 órázunk, mikor este hazaérek (kocsim nincs, tömegközlekedés + 1 óra) 10órakkor, én nem állok már neki semmi sütésnek vagy dekorálásnak. :D van az a 3 nap, és ennyi, 2 ünnep között ugyanúgy lehet menni. undorító. remélem, jövőre azért dec 24 is munkaszüneti nap lesz végre. :) általában ha akad 1-1 szabadnapom, akkor megszakadok a takarítás és egyebek alatt, szerencsére a Párom mindig segít mindenben, és adhatok is ki neki feladatokat, megcsinálja őket szívesen. :D de amúgy, mint kereskedelmi dolgozó, és a "másik oldalon" álló ember, NEM ÉRTEM az embereket, mikor 24-én délben még veri az ajtót az üzleten, hogy ő neki be kell jönnie, mert ajándékot kell venni a feleségének. WTF? tülemkedés, lökdösődés, türelmetlen, sokszor bunkó emberek (egymással is, és az eladókkal is!), áhh.. nem értem. nem szeretem ezt az időszakot. :( biztos máshogy gondolnám, ha irodában ücsörögnék, és minden nap délután 5 után lenne időm mindenre, meg a 2 ünnep között is csak szervezném a programokat, hogy most korizunk, holnap sétálunk, biztos máshogy gondolnám.. :D :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút megértem az álláspontodat. Én mindig igyekszem ebben az időpontban különösen kedves és türelmes lenni az eladókkal, mert nekik ez a legkeményebb időszak az évben. Remélem tényleg munkaszüneti nap lesz a 24-e hamarosan, szerintem rengeteg család ünnepe szebb lenne ezáltal, mert szinte mindenhol van legalább egy ember akinek dolgoznia kell ilyenkor is.

      Törlés
    2. Én ápolónő vagyok, nekünk is elég nehéz. Főleg, hogy idősek otthonában vagyok.. ami fájdalom ilyenkor látszódik a sok idős emberen. Senki nem jön hozzájuk... mert teher, elbutult, nem akar a család foglalkozni vele... :( tavaly például az egyik család 5 percre jött be és utána olyan szépen elhúzott.. de kb. a 20%-ához egyáltalán nem jön senki sem és annyira borzasztó!!

      Egyébként én annak örülnék, ha ünnepnapnak nyilvánítanák a december 24-ét, és annyira nem esne szarul bemenni dolgozni (több pénz miatt).

      Idén egyébként már nem fogunk ajándékozni. Az idegeskedést, kapkodást és az ezzel járó szörnyűségeket meghagyom másnak. Inkább élvezzük azt az 1-2 napot, beszélgetünk, eszünk egy jót.

      Törlés
    3. Gabi, ilyenkor mindig összeszorul a szívem! :( Mikor még színjátszóztam, karácsonykor mindig mentünk az idősek otthonába és a gyermekek átmeneti otthonába is fellépni. Idén tervezem, hogy viszek 1-2 tál süteményt a helyi idősek otthonába. Tudom, hogy nem sok, de talán picit szebbé teszi a dolgozók és bent lakók ünnepét.

      Törlés
  6. Kedves Anna köszönöm a bejegyzést nagyon hasznos volt jó lenne még ilyen.Esetleg tennivalólista naptár jellegű,hasznos lenne.Szeretem a képválogatást is,és a hozzászólások is érdekesek ki, hogy éli meg ezt az időszakot.Kellemes hangolódást,az ünnepekig, és pihenést az ünnepek alatt mindenkinek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Karamella! Köszönöm szépen! Neked is csodás decembert kívánok! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)