Nálunk az egész család imádja a gesztenyepürét és az őszi-téli hónapokban mindig van belőle 1-2 csomaggal, mert gyakran használjuk sütéshez, vagy csak a klasszik tejszínhabos reszelt változathoz.
Ez a recept saját kreáció, aminek alapja egy Pinterest kép és egy neten talált recept volt, amikből megalkottam a saját verziómat.
Sokkal tartalmasabb és látványosabb mint egy sima kelyhes gesztenyepüré de legalább olyan egyszerű elkészíteni és szerintem szuper karácsonyi desszert lehet. :)
Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg a teljes bejegyzést.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 gramm csokis keksz (én Győri édest használtam)
- 2 csapott evőkanál Nutella
- rum ízlés szerint
- kevés tej
- 400ml cukrászhab (Oké, Meggle) lehűtve
- 2 csomag gesztenyepüré
- kevés rum
- cukor ízlés szerint
- 3dl tej
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor
- 5dkg vaj
- étcsokoládé
Ezután levettem a tűzről és kevergettem, hogy ne legyen csomós, és a teteje ne száradjon meg. Amíg hűlt, ledaráltam a kekszet. Ezután beletettem a rumot, a Nutellát és egy pici tejet és összegyúrtam, hogy nyújtható massza legyen.
Egy klasszikus tortaformát befújtam kókuszolajjal és ebbe nyomkodtam bele a masszát, majd hűtőbe tettem.
Közben a puding kihűlt, így egy keverőtárba tettem és kikevertem robotgéppel. A vajat két részletben adtam hozzá, így teljesen sima és homogén lett.
Most jön a tejszín, azt is felverjük, amíg szép, kemény habot kapunk. A habból kiveszünk kb. 2-3 kanálnyit és belekeverjük a pudingos krémbe. Majd ezt még egyszer megismételjük. Alacsony fokozattal dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze. Végül az egészet összekeverjük, így egy nagyon szép habos krémet kapunk, ami nem tömény tejszín, de nem is nehéz pudingos krém.
Most összeállítjuk a tortát. A tortaformáról levesszük az oldalát, arra nem lesz szükség, mert a krémünk elég kemény és a gesztenye is össze fogja tartani. A gesztenyemasszához 1-2 evőkanál rumot teszünk és összegyúrjuk. Pici golyókat formázunk belőle, ami különböző méretűek. Lehetnek benne egészen aprók és nagyobbak is. Ez eltart egy ideig így érdemes bevonni a család apraját nagyját. :D
A kekszes tésztára néhány kanál habot halmozunk. Nem kell elsimítani, nem baj ha nem szép. A lényeg, hogy a szélénél kb. 1cm maradjon üresen. Ezután lazán, egymástól 1-1,5 centire beletesszük a golyók egy részét. Ezután még egy réteg hab jön de most már úgy dolgozunk, hogy a torta egy vakondtúrás alakot öltsön, tehát ne szögletes, hanem kupolaszerű legyen. Jöhet még egy adag gesztenyegolyó.
Most az utolsó adag tejszín következik, amivel a torta végső "vakondtúrás' formáját adjuk. Ezután a maradék gesztenyegolyót szépen belenyomkodjuk a krémbe. Egészen bele is nyomhatjuk, vagy csak rátehetjük a tetejére, a lényeg, hogy teljesen véletlenszerű legyen. Az oldalára is tehetünk. ezért kellet a szabadon hagyott perem, mert a krém úgyis kinyomódik egy picit és így teljesen befedi majd. :)
Ha készen vagyunk, egy tábla étcsokiból kevés csokiforgácsot vágunk és megszúrjuk vele és kb a csoki feléből öntetet készítünk. Én egy hőálló mikrózható tálba tettem és egy evőkanál vizet adtam hozzá. 1 perc alatt felolvad a mikróban. Simára kevertem és amikor már egészen langyosra hűlt, lazán, a tortára csorgattam. Lehet szép vékonyan, habzsákból is dolgozni vele, de szerintem jobban mutat ilyen véletlenszerűen az egész. :D
Ha készen vagyunk mehet a hűtőbe, minimum 2-3 órára de a legjobb egy egész éjszaka neki. :) Felvágáskor vizet kés és tortalapát mindenképpen kell hozzá. ;)
Nagyon finom, laktató, de nem túl tömény édesség. Hozzáadott cukor csupán 1 kanálnyi került bele, mert a cukrászhab is édes és a massza is, így én nem akartam még több cukrot tenni bele, de ízlés kérdése. Szerintem tökéletes a karácsonyi asztalra, vagy vendégeknek. :)
Remélem ti is elkészítitek! :)
Szeretitek a gesztenyés édességeket? Mit szóltok ehhez a tortához? :)
Jaajj de jól néz ki...:o
VálaszTörlésUtálom az ilyen bejegyzéseket, mert mindig annyira ínycsiklandó képpel teszik ki őket...most is úgy megkívántam ezt...pedig nem is szeretem a sütiket...><
Nyamm, nagyon guszta ^^
VálaszTörlésEgészen biztos, hogy idén az én családom is megismeri!... és tuti kedvenc lesz :)
VálaszTörlés*-*
VálaszTörlésMa lebeszéltem a családdal, hogy ez lesz az egyik süti karácsonykor. Köszi a receptet, isteni lehet :)
VálaszTörlésFincsinek hangzik. :3 Kicsit másképp de szerintem el fogom készíteni. :)
VálaszTörlés